Bulut bilişim denilince genel tanım, uzak bir veri merkezinde bulunan kaynakları internet üzerinden kullanmak olsa da bu kadar kabaca bir tanım özellikle Infrastructure as a Service (IaaS) tarafında altyapısını buluta taşımayı düşünenler için yanlış yönlendirmeye sebep olabilir.
Sistemlerinizi bulut üzerinden kullanmaktaki amacınız sunucu yüklerinizi buluta taşımak, uygulamalarınızı bulutta barındırmaksa ilk olarak seçenekleri iki sınıf altında toplayabiliriz. Bu durumda ya geleneksel “hosting” dediğimiz belli bir sabit ücret karşılığında size sunucu kiralayan ya da uygulamalarınızı barındıran şirketleri ya da bir diğer seçenek olarak modern bulut altyapısı (IaaS) sunan platformları tercih edersiniz. İlk seçenek zaten çoğu kişi tarafından bilinen, tabir-i caizse düz bir sistem, bir paket satın alırsınız ve kullansanız da kullanmasanız da parasını ödersiniz. Bu makalede inceleyeceğimiz konu ise modern IaaS platformlarından biri olan Microsoft Azure’un ücretsiz olarak sunduğu, geleneksel sistemlere göre avantajları.
Ölçeklendirme
Şirketlerin IT kaynak ihtiyaçları dönemsel olarak ya da belirli bir zaman döngüsü içinde değişiklik gösterebilir. İhtiyacınız arttığında ya da azaldığında kaynaklarınızı Azure portal üzerinden ister manuel olarak ölçeklendirebilir, isterseniz de bu işlemi otomatize ederek sistemin kendisinin yönetmesini sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Azure üzerinde barındırdığınız bir web uygulamanız var ve belirli saatlerde ziyaretçi sayınız standardın 3 katına çıkıyor. Bu durumda yönetim ekranından uygulamanızı çalıştıran sunucunun CPU kullanımı %80’in üzerine çıktığında yeni bir sunucu daha eklenmesi, %50’nin altına düştüğünde de bir sunucunun kapatılması kuralını tanımlayabilirsiniz.
Yük Dengeleme
Aynı işi birlikte yapan birden fazla sunucu oluşturarak bu sunucular arasında iş yükünün dengelenmesini sağlayabilir, herhangi bir sebepten bir sunucuya erişilemediğinde diğer sunucu üzerinden işlerin yürümeye devam etmesini sağlayabilirsiniz.
Kullandığın Kadar Öde
Azure üzerindeki tüm servislerin belirli saatlik ya da aylık birim maliyetleri vardır. Örneğin bir sunucunun saatlik maliyeti 50 kuruş ise ve siz bu makineyi günde iki saat çalıştırıyorsanız günlük sadece 1 tl ödersiniz, kapattığınız zaman ücretlendirme durur. Bu diğer sevisler için de geçerli. En çok kullanılan sevisler için tahmini maliyetleri kolayca inceleyebileceğiniz hesaplama aracına şuradan ulaşabilirsiniz.
Azure Market
Sanal makineler, web uygulamaları, API’lar gibi hizmetler için Azure markette çok geniş bir hazır imaj yelpazesi var. Örneğin sanal makineler tarafında 698 adet imajdan istediğinizi seçerek hazır kurulmuş sunucunuzu birkaç dakika içinde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yedekli Depolama
Azure storage servisi, depodaki tüm dosyalarınızın en az üç yedeğini tutar. Ücretsiz planda aynı veri merkezi içinde üç kopya tutarken, ekstra ücret ödeyerek verinizi farklı veri merkezlerinde yedekli hale de getirebilirsiniz. Detayları şuradan inceleyin.
Sistem Güvenliği
Azure veri merkezindeki tüm servislerinizin dışarıya karşı güvenliği ve gizliliği Microsoft tarafından sağlanır. İşletim sistemi güncellemeleri otomatik olarak yapılır. Verileriniz global standartlarda güvenlik önlemleriyle korunur. Detaylar için Azure Güven Merkezini ziyaret edebilirsiniz.
Toparlayacak olursak, geleneksel hosting paketleri ilk etapta maliyet olarak daha uygun gibi görünebilir fakat düzgün bir yapılandırmayla çok daha gelişmiş ve güvenilir bir sisteme aynı maliyetlere sahip olabilirsiniz.
Sorularınız için site üzerinden ya da çeşitli sosyal medya kanallarından benimle iletişime geçebilirsiniz.